Mijn Blog

Camper betimmeren

''Hoe zorg je ervoor dat de houtconstructie goed bevestigd wordt aan de carrosserie van de camper''

Onderweg ben je niet altijd zeker van geasfalteerde wegen. Zeker als je zoals ik van plan bent om in ”the outback” te verblijven. Je moet rekening houden met onverharde wegen.., kuilen in de weg en los liggende stenen. Dit is alles behalve gunstig voor de constructie en/of het meubilair dat je wil gaan bevestigen in de camper. De trillingen die ontstaan tijdens het rijden kunnen er voor zorgen dat de bevestigings-schroeven los komen te zitten. Voor de basis van je camper zijn schroeven daarom niet voldoende. Een juiste en stevige opbouw is dus essentieel. 

Hieronder 3 tips die er voor zorgen dat de houtconstructie van jouw camper staat als een huis.

Het belangrijkste van isolatie is dat het je camper moet beschermen van temperatuursinvloeden van buitenaf. Door al het zichtbare metaal te bedekken, denk je  al gauw dat het wel goed zal zitten. Maar daar verkijken de meeste camperbouwers zich op..,

Isolatiemateriaal verliest zijn isolatie waarde zodra het product onder spanning komt te staan. Het is daarom belangrijk eerst de basis betimmering van je camper aan te brengen en daarna pas het isolatiemateriaal. Daarmee voorkom je dat het isolatiemateriaal snel uitdroogt, kan gaan scheuren en daarmee zijn isolatie waarde verliest.

Het meest gebruikte isolatiemateriaal bij het bouwen van een camper is Arma-flex..  

Als je de houtconstructie bevestigt aan de carrosserie en je isolatiemateriaal zit onder spanning tussen je houtframe en de carrosserie dan verlies je de isolatie waarde van het materiaal. Dit kan je eenvoudig voorkomen door eerst het houtwerk te bevestigen aan de carrosserie zodat je het vervolgens kan afsluiten met isolatie.

De blindklinkmoertang zorgt voor stevigheid en werkt heel gemakkelijk. De tang heeft dezelfde werking als een popnageltang. Door gebruik te maken van blindklinkmoeren kan je op iedere gewenste plek in de carrosserie een bevestigingspunt maken. Dit punt is stevig genoeg om de trillingen van het rijden op te vangen. Daarnaast is demontage ook mogelijk. Want je werkt met een blindklinkmoer & Blindklinkmoertang.

Bestel dit product gemakkelijk en snel onder aan de blog, klik op de button Blindklinkmoertang & Blindklinkmoer.  

NOVUS Blindklinkmoertang N-120 kopen bij HORNBACH

Je gebruikt EPDM om direct  contact tussen hout en metaal te vermijden. Trillingsgeluid is veel minder door het gebruik van EPDM. Als hout onverhoopt vochtig wordt. is het niet in contact met het metaal van de carrosserie. Hierdoor wordt roestvorming van binnenuit voorkomen. EPDM is dun rubber wat je makkelijk kan bewerken en bevestigen, dit kan zelfklevend zijn of kan je er EPDM lijm voor gebruiken. 

Bestel dit product gemakkelijk en snel onder aan de blog, klik op de button EPDM & EPDMLIJM.

De bronafbeelding bekijken

 

Camper betimmering 100%

De houtconstructie van mijn camper zit bevestigd met blindklinkmoeren en is afgewerkt met EPDM. Dit wordt de basis van de opbouw van de betimmering maar ook de basis voor de opbouw van de meubels en wandmeubilair.  

Ik heb voor de houtconstructie vuren ruw constructiehout gebruikt. De afkortzaag is essentieel voor het op maat maken van de latjes, dit zorgt ervoor dat je altijd recht afzaagt. Voor het bewerken van de EPDM heb ik een Stanley mes gebruikt en een kwast om de EPDM-lijm goed te kunnen verdelen op het hout. Voor de bevestiging van de houtconstructie heb ik een blindklinkmoertang gebruikt. De oorspronkelijke bevestiging gaten in mijn camper ( Mercedes Sprinter)  heb ik benut hierin heb ik de blindklinkmoeren bevestigd. De overige gaten heb ik met een metaalboor uitgeboord om vervolgens de blindklinkmoer te bevestigen. Vervolgens heb ik het bewerkte hout bevestigd met moeren en vast gezet aan de carrosserie van de camper. 

Nu is mijn camper klaar om de isolatie volledig af te ronden. 

Zorg altijd voor een veilige werkplek en voor de juiste veiligheidsmiddelen zoals handschoenen, gehoorbescherming en veiligheidsbril indien nodig.

Tip: Bewerk je hout latten met een antischimmel lak, dit voorkomt schimmel en versterkt het hout.

Vocht is nooit 100% uit te sluiten, als je vurenhout niet behandeld gaat het op den duur schimmelen/rotten. Maar dan praat je wel over een hele lange periode… Vooral bij constante temperatuur verschillen & schommelende vochtgehalte gaat ervoor zorgen dat het hout gaat buigen en trekken en daardoor eventueel kan scheuren.

Voor het behandelen van het hout van mijn camper heb ik Owatrol Rustol gebruikt, dit product is een multifunctioneel roestbeschermingsmiddel. Het product wordt vaak toegepast in de maritieme sector, omdat het goed beschermd tegen vocht en schimmels. 

Producten

 1. Vuren Ruw 19mm dik // 10 latten
 2. EPDM // per meter
 3. EPDM lijm
 4. Novus 120 blindklinkmoertang
 5. Blinkklinkmoer// per 10
 6. metaalbout M6 RVS
 7. Afkortzaag Dewalt
 8.  Owatrol //Anti-schimmel behandeling

Kosten

 1. € 10,50 
 2. € 9,80 
 3. € 24,25
 4. € 42,70
 5. € 2,60 
 6. € 20,70
 7. € 290,-
 8. €39,95,-
0
€ Totale kosten

Bestel al het materiaal voor een juiste bevestiging van het houtwerk snel en gemakkelijk, door op de onderstaande producten te klikken.

Bekijk hieronder mijn camperbouw video over Camper betimmering. Dit zorgt ervoor dat de houtconstructie van jouw camper staat als een huis.

Ben jij ook een camper aan het verbouwen ? Schrijf je dan gratis in op mijn home pagina, ontvang alle tips en uitleg over het verbouwen van een camper naar droomwoning op vier wielen. 

Veel succes en plezier bij jouw bouwproject..!

Met de camper op reis!

Eindelijk is het zover op reis met de camper. Na meer dan acht maanden zwoegen en zweten zijn mijn camper en ik vertrokken, naar het

Lees verder »

Een Gastank

Jezelf kunnen voorzien van een warme maaltijd. Na een flinke wandeling is een warme douche en een warme maaltijd het enigste waar ik aan kan

Lees verder »

Elektra

Een compleet plan voor de elektra. Elektriciteit het is iets waar we tegenwoordig niet meer zonder kunnen. Alles werkt op energie en die energie of

Lees verder »

Zelfvoorzienend

Je camper voorzien van zonne-energie. Mijn camper heb ik voorzien van 300 Watt aan zonnepanelen, dat houd dus in dat de camper (tenminste de huishoudaccu

Lees verder »

Douchecabine

Een douchecabine bouwen in de camper. Een droomwoning op vier wielen is naar mijn mening niet compleet, als er niet de mogelijkheid is om te

Lees verder »

Reizen met dieren

In samenwerking met PetSecur ONTVANG MAANDELIJKS 5% KORTING Wil je ook zorgeloos kunnen reizen met je gezelschapsdier, meld je dan nu aan ! Klik Hier

Lees verder »
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram