Mijn Blog

Watersysteem

Hoe zorg je voor een schoon watersysteem ?

Na het instaleren van je watertank denk je al gauw dat een frisse douche en een koud glas water van zelfs sprekend is. Maar het drinken uit je watertank is niet alleen gevaarlijk voor gezondheid het wordt ook afgeraden. Waarom je watersysteem niet altijd betrouwbaar is heeft te maken met de volgende aspecten…

Het ontstaan van bacteriën kan je niet uitsluiten, zeker bij zomerse temperaturen is het risico groot dat er schadelijke bacteriën ontstaan. Omdat het water stilstaat in een afgesloten ruimte, hebben bacteriën vrij spel om zich te kunnen nestelen tegen de binnenwand van de tank en de waterleidingen. In combinatie met de warmte is de watertank dus een ideale broedplaats voor schimmels of bacteriën ..

 

Er ontstaat een slijmerige aanslag in de leidingen. Dit mengsel wordt biofilm genoemd. Hierdoor wordt het water en de tank onbetrouwbaar. Schoon drinkwater is dus niet van zelfsprekend.

 

Nu je weet dat je het water niet kan drinken uit je tank, blijft het toch van belang dat je ervoor zorgt dat je schoonwatertank schoon blijft. 

De legionellabacterie kan vooral op oudere leeftijd een ernstige vorm van longontsteking veroorzaken. Als het water in de tank besmet raakt met deze bacterie is het grootste risico bij het douchen of bij het tappen van water uit de kraan.  De verneveling van water dat besmet is met legionella adem je in en daardoor kan je geïnfecteerd raken. 

Hoe voorkom je schimmel & bacteriën in de tank ?

Alleen de kranen goed door laten lopen en om de paar dagen de watertank door spoelen is zeker niet voldoende en beschermd je ook nog niet tegen biofilm in de leidingen. Zo kun je aan de gang blijven om het water in de watertank veilig & schoon te houden. 

Dit probleem kan je eenvoudig verhelpen door je watertank te voorzien van een Tank-O3 water filtratie systeem. dit product is eenvoudig te instaleren, veilig en milieuvriendelijk. 

In mijn camper ga ik gebruik maken van Tank-O3, dit is een inbouw systeem voor een watertank in een camper wat werkt op 12v & 24v. Onderaan de blog vind je een instructie video over het inbouwen van een  Tank-O3. 

Onder invloed van stroom vindt er een chemische reactie plaats in het water waarbij zuurstof uit het water wordt omgezet in ozon. Ozon, een sterke, geur en smaakloze oxidant zorgt dat het water in de tank maar juist ook de tank zelf, volledig vrij blijft van biofilm en legionella bacteriën. Zolang het systeem is ingeschakeld hoef je alleen nog maar water bij te vullen. 

Tip: maak voor het gebruik van Tank-O3 je leidingen goed schoon zo blijven de leidingen ook schoon en veilig.

 

Aan de zuiveringsinstallatie heb je minimaal onderhoud. 

Doordat de ozon cel heel de tijd in contact is met water kan er kalk vormingen ontstaan op en rondom de ozon cel. Dit wordt geadviseerd te reinigen eens in de 3 a 4 weken met schoonmaak azijn. 

 

Welk formaat watertank past bij mijn wensen ?

Watertank 48 liter-S30050-30

Alles wat water verbruikt komt uit één tank en dat heet een schoonwater tank. De grote van je watertank hangt niet alleen af van je wensen qua watervoorzieningen maar de tank neemt ook een hoop ruimte in beslag waardoor het belangrijk is vooraf te bepalen waar de tank komt te staan. 

Een camper met douche ruimte verbruikt al gauw 5 liter water per minuut x 5 mintuten = 25 liter water                                                                       voor een vrij korte douche beurt. 

Het gewicht van de watertank moet je ook niet onderschatten. Een watertank van ongeveer 20 liter wat dus 20 kilo weegt, kan je met 2 personen 2 a 3 dagen overleven. (zonder te douchen en/of toiletteren). 

Is een vuil watertank verplicht ?

Er geld een verbod op het loze van vuil water. Daarom ben je verplicht om een vuilwater tank te installeren in je camper. Er zijn verschillende vuil watertanks te koop, veel camperbouwers kiezen er voor om de vuilwatertank onder de camper te bevestigen. Dit scheelt immers ruimte in de camper.  

Een vuilwater tank hoeft niet gelijk te zijn aan het aantal liters van de schoon watertank. Dit scheelt gewicht en ruimte in of rondom de camper. 

Tip: Een zwarte tank beschermd meer tegen bacteriën dan een witte tank.

Aanvullen en Afvoeren van water in de camper.

Door je camper te voorzien een vul waterdop kan je gemakkelijk je schoon watertank bijvullen. Zo voorkom je een hoop geklungel en eventuele waterschade bij vullen of legen van de watertank in de camper. 

Zelfde geld voor het afvoeren van het vuil water in de camper, dit kan je ook eenvoudiger doen door een afvoer op de vuil watertanks te plaatsen. Mijn camper is zowel voorzien van een vul waterdop voor de schoon watertank & is voorzien van een schuif afvoer voor mijn vuilwatertank.  

Watertank monteren in of rondom de camper ?

Reis je naar koudere gebieden?  Want bij koudere temperaturen kunnen de water leidingen van de camper kapot vriezen. Dit probleem kan je eenvoudig verhelpen door je aanvoer leiding werk binnen in de camper weg te werken. Wel is het van belang dat je camper goed geïsoleerd is tegen de kou en warmte invloeden van buiten af, wil je hier te weten over komen lees dan de camperbouw blog over isolatie.    

Je kan er ook voor kiezen om je vuilwatertank weg te werken in een keuken kast of onder het bed. Maar dan moet je iedere keer als de tank vol is je van binnen uit de camper de vuil watertank gaan legen. Maar dit is verre weg van ideaal natuurlijk.. 

Het zou praktischer zijn als je de vuil watertank onder de camper plaats, zo bespaar je ruimte en heb je het gemak om je vuil watertank van buiten uit te kunnen lozen. Nadeel is dat je winter je tank kan bevriezen 

Een watertank onder de camper monteren.

Het plaatsen van  een watertank onder de camper is vrij eenvoudig als je de juiste materialen en producten gebruikt. Bepaal eerst waar de tank komt te zitten, meet de ruimte onder de camper op zodat je precies weet welke afmetingen jouw watertank moet hebben.  

Het maken van bevestigingspunten kan heel eenvoudig worden gedaan met een blindklinkmoertang, in mijn camperbouw blog Camper betimmering vind je meer informatie over de blindklinkmoertang en de werking hiervan. 


Als de positie is bepaald en de bevestiging punten zitten in de carrosserie van de camper, dan kan je met een montage set, de watertank ophangen. Voor het bevestigen van de watertank gebruik je spanschroeven

 

Bekijk hieronder mijn camperbouw video

In deze video demonsteer ik hoe ik een water zuivering systeem Tank-O3 monteert in mijn camper. Alle producten die ik heb gebruikt zijn terug te vinden in de blog, klik op de dik gedrukte woorden om direct uit te komen bij het product.  

Ben jij ook een camper aan het verbouwen? Schrijf je dan gratis in op mijn home pagina, ontvang alle tips en uitleg over het verbouwen van een camper naar droomwoning op vier wielen.  

Veel succes en plezier bij het bouwen van je droom woning op wielen. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram