Mijn Blog

Camper Koelkast

Welke koelkast past het beste bij mijn wensen ?

Een koelkast in een camper is alles behalve een overbodige luxe, zeker als je van plan bent om langere tijd te gaan reizen of als je graag reist naar warme gebieden. Met een koelkast ben je zomers niet alleen voorzien van een koud drankje in je hand maar met een koelkast in je camper kan voedsel langer bewaren en/of in vriezen.

Mijn camper is voorzien van een compressor koelkast, waarom ik voor een compressor koelkast heb gekozen lees je in deze blog over een camper koelkast. 

Wat zijn de mogelijkheden qua koelvoorziening ?

Koelkasten zijn er in verschillende maten en uitvoeringen, het verschil zit hem niet alleen in de energiebron maar ook in de werking van de koelkast. De energiebron van een koelkast varieert je kan een koelkast op gas of stroom laten werken in de camper. De werking van de koelkast kan je onderscheiden in een Absorptie koelkast of een Compressor koelkast. 

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om een passieve koelbox te gebruiken, deze werkt in combinatie met koelelementen en dus niet op stroom. 

Absorptie koelkast

De absorptie koelkast is de meest voorkomende koelkast in de camperbouw. De koelkast is zo goed als geluidloos dit komt omdat de koel aggregaat zonder bewegende delen werkt. De koelkast kan werken op drie verschillende energie bronnen, op 230 volt of 12volt of op LPG gas.  koelkast voor de caravan

De absorptie koelkast heeft een langere levensduur dan een compressor koelkast maar de koelkast verbruikt meer en heeft een mindere sneller werking dan een compressor koelkast. Nog een nadeel van absorptie koelkast is dat de koelkast minder snel koelt dan een compressor koelkast zeker bij tempraturen boven de 30 graden. 

Compressor Koelkast

Dometic CoolMatic CRX 140 compressor koelkast - Compressor koelkast - Camper koelkast - Camper onderdelen - Caravan & Camper accessoires De Wit SchijndelDe compressor koelkast is een koelkast zoals je die van thuis kent. Een compressor koelkast is snel op de gewenste koeltempratuur, hierdoor verbruikt de koelkast minder energie. De koelkast werkt zowel op  12 volt, als 240 volt en door het lage verbruik is de koelkast zeker geschikt om aan te sluiten op de huishoudaccu van de camper. De meeste compressor koelkasten zijn voorzien van een vriesvak.

Het enigste nadeel van een compressor koelkast is dat de koelkast meer geluid                                                                                          produceert bij het aan en uit slaan van de                                                                                       koel aggregaat dan een absorptie koelkast.

Wat is het verschil tussen de koelkasten ?

Het enige verschil zit hem in de werking van de koelkast. Bij een compressor koelkast wordt de kringloop met behulp van een compressor aan de gang gehouden. Bij een absorptie koelkast doet de zwaartekracht dat, het duurt daarom langer voor de absorptie koelkast de gewenste koeltemperatuur heeft bereikt. 

Natuurlijk zit er ook een verschil in de prijs, over het algemeen betaal je meer voor een compressor koelkast dan een absorptie koelkast. 

Een passieve koelbox

Vragen over de koelbox? Hier vind je de antwoorden.

Een passieve koelbox werkt in combinatie met koelelementen, dus niet op stroom. De geïsoleerde wanden in combinatie met de koelelementen zorgen ervoor dat de temperatuur in de koelbox laag blijft

Als je wilt bezuinigen dan is dit zeker een optie, een passieve koelbox hoeft helemaal niet veel te kosten. Dit is ideaal voor een barbecue op het strand, wel moet je er van bewust zijn dat koelelementen buiten in de branden zon circa 3 uur koelen. Als je langere tijd wilt gaan reizen met de camper dan is deze ”goedkope” optie geen oplossing.

Dometic CoolMatic CRX 65

Dometic CoolMatic CRX 65

Ik heb gekozen voor een compressor koelkast, in mijn camper staat een Dometic CoolMatic CRX 65

Dit model bied 57 liter gekoelde opslagruimte en een optioneel vriesvak met een inhoud van 7 liter. Het vriesvak kan worden verwijderd om plaats te maken voor een groter koelkast of mega vriezer. Dit is ideaal als je langere tijd op reis wilt gaan en je zelf wilt voorzien van maaltijden. 

De gewenste temperatuur kan eenvoudig worden ingesteld op het bedieningspaneel, er zit ook een snel koelfunctie op de koelkast. De koelkast kan ik gewoon aansluiten op de huishoudaccu van mijn camper. De koelkast is ook voorzien van een beveiliging systeem ter bescherming van de accu schakelt de koelkast automatisch uit als de gewenste tempratuur is bereikt of de spanning niet meer voldoende is.

Wil je zien hoe ik mijn camper heb voorzien van een koelkast bekijk dan mijn Instagram pagina. Ik heb de gehele camperbouw stap voor stap gefilmd.  

Ben jij ook een camper aan het verbouwen of droom je er van om ooit ook een camper te verbouwen naar droom woning op wielen ? Schrijf je dan gratis in op mijn home pagina, ontvang alle tips en uitleg over het verbouwen van een camper naar droomwoning op vier wielen. 

Veel succes en plezier bij jouw bouwproject ! 

 

Een Gastank

Jezelf kunnen voorzien van een warme maaltijd. Na een flinke wandeling is een warme douche en een warme maaltijd het enigste waar ik aan kan

Lees verder »

Elektra

Een compleet plan voor de elektra. Elektriciteit het is iets waar we tegenwoordig niet meer zonder kunnen. Alles werkt op energie en die energie of

Lees verder »

Zelfvoorzienend

Je camper voorzien van zonne-energie. Mijn camper heb ik voorzien van 300 Watt aan zonnepanelen, dat houd dus in dat de camper (tenminste de huishoudaccu

Lees verder »

Douchecabine

Een douchecabine bouwen in de camper. Een droomwoning op vier wielen is naar mijn mening niet compleet, als er niet de mogelijkheid is om te

Lees verder »

Reizen met dieren

In samenwerking met PetSecur ONTVANG MAANDELIJKS 5% KORTING Wil je ook zorgeloos kunnen reizen met je gezelschapsdier, meld je dan nu aan ! Klik Hier

Lees verder »
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram