Mijn Blog

Douchecabine

Een douchecabine bouwen in de camper.

Een droomwoning op vier wielen is naar mijn mening niet compleet, als er niet de mogelijkheid is om te kunnen douchen en/of toiletteren. Een overbodige luxe zou ik het zeker niet willen noemen…

Tijdens het reizen wil ik ook gaan verblijven op plekken waar geen sanitaire voorzieningen zijn, als ”vrouw alleen” zijnde is het niet altijd verstandige om buiten te gaan douchen. Hoe je nou precies een douchecabine bouwt in een camper, leest je hier alles over in mijn blog over het bouwen van een douchecabine.

Vocht dampen.

Al het vocht en stoom wat vrij komt tijdens het douchen moet goed worden afgevoerd, je wilt namelijk niet dat al het stoom van het douchen zo je camper intrekt. Maar wat is nou precies die stoom die je ziet als je staat te douchen? Als je water gaat verwarmen dan komt er warme lucht vrij. Warme lucht vormt zich in rook of in stoom maar hoeft niet zichtbaar te zijn. De warme lucht die ontstaat is, stijgt op en begint te circuleren totdat de warme lucht het punt bereikt dat het afkoelt. De warme lucht verandert langzaam in vocht. Dit principe noem je condensatie van lucht.

De carrosserie van de camper bestaat uit metaal, vocht kan er voor zorgen dat de gehele carrosserie van de camper kan  wegroesten. Hoe je het beste je camper en de isolatie van je camper kan beschermen tegen vocht, kan je terug lezen in mijn camperbouwblog over het plaatsen van een intelligent dampscherm. 

Ventilatie.

Het is duidelijk dat je vocht goed moet reguleren om erosie in de camper te voorkomen. Het eenvoudige is om een extra ventilatiepunt te maken in de douche ruimte, zo kan merendeels van het vocht direct naar buiten worden afgevoerd en voorkom je dat de vochtige lucht kan gaan circuleren in de camper. Een extra ventilatiepunt kan je maken door een raam of dakraam te plaatsen in de camper.

Ventilatie ook zorgt voor een schonere lucht, door het goed te ventileren in je camper geef je schimmel en stank geen kans.

Een douchecabine van lichtgewicht.

Als je een bestelbus ombouwt naar camper, dan is het heel belangrijk dat je rekening houd met het maximale laadvermogen van de camper. Dus ook bij het bouwen van een sanitaire voorziening let je op gewicht. Er zijn verschillende materialen waarmee je een waterdichte douche ruimte kan maken, de meest voorkomende manier is het maken van een houten frame. Alleen is een houten frame niet licht van gewicht. 

Voor het opbouwen van de douchecabine gebruik ik Qboard. Qboard is een hardschuimplaat met glasvlies en een versterkte mortellaag. Het is warmte-isolerend, makkelijk te snijden, watervast, licht gewicht en zeer duurzaam. 

 

Bouwen met Qboard

Als je met Qboard werkt dan zijn de mogelijkheden enorm. Er zijn verschillende maten en diktes beschikbaar en de schuimplaat is ideaal te gebruiken in vochtige ruimtes. 

Aller eerst begon ik met het plaatsen van de wanden. De hardschuimplaat kan je makkelijk bewerken met een stanleymes. Ik gebruik voor de twee wanden een dikte van 5 cm en voor de wand die tegen de muur aan komt een dikte van 2 cm. Door het Qboard te onderbreken sluit de douche ruimte goed aan bij de vormen van je camper. Zo benut je optimaal de ruimtes in een camper.

Hoe bevestig je het Qboard aan de camper ?

Er word geadviseerd om met BoardFix de hardschuimplaten aan elkaar te bevestigen. Dit kan je eenvoudig doen door de naden van het Qboard goed te verzadigen met een kitspuit met BoardFix. 

Voor het monteren van het Q-board de wanden van de camper kan je het beste PU-lijm gebruiken, dit is een waterafstotende foamlijm, waarbij het beste een spuit kan gebruiken om het product goed te verdelen.

Dat er geen lucht achter de platen Q-board blijft hangen wanneer je deze wilt bevestigen aan de wand. Gebruik eventueel een spanpaal om gedurende 24/uur het Q-board te laten drogen. 

Met welk materiaal werk je het Qboard af ?

Qboard heeft van zich zelf al een waterafstotende functie,  wel heeft dit duurzame materiaal toch een afwerking nodig. Je kan het Qboard met vrijwel alles afwerken zoals steen, hout, plexiglas, kunststof ect. 

De wanden van de douchecabine in mijn camper heb ik afgewerkt met kunststof, dit omdat kunststof licht van gewicht is, dat is natuurlijk heel belangrijk in de camper. Het kunststof is daarbij de twee waterafstotende laag, die mijn camper zal gaan beschermen tegen vocht en lekkages. 

@Amber&Stars//TravelStoryNL

kijk de volledige bouw terug van mijn droomwoning op vier wielen

Wil je de gehele camperbouw terug zien, dat kan. Op mijn Instagram pagina in mijn hoogtepunten vind je de gehele bouw van mijn camper stap voor stap terug.

Ben  jij ook een camper aan het verbouwen of droom je er van om ooit ook een camper te verbouwen naar droom woning op wielen ? Schrijf je dan gratis in op mijn home pagina, ontvang alle tips en uitleg over het verbouwen van een camper naar droomwoning op vier wielen. 

Veel succes en plezier bij jouw bouwproject ! 

Met de camper op reis!

Eindelijk is het zover op reis met de camper. Na meer dan acht maanden zwoegen en zweten zijn mijn camper en ik vertrokken, naar het

Lees verder »

Een Gastank

Jezelf kunnen voorzien van een warme maaltijd. Na een flinke wandeling is een warme douche en een warme maaltijd het enigste waar ik aan kan

Lees verder »

Elektra

Een compleet plan voor de elektra. Elektriciteit het is iets waar we tegenwoordig niet meer zonder kunnen. Alles werkt op energie en die energie of

Lees verder »

Zelfvoorzienend

Je camper voorzien van zonne-energie. Mijn camper heb ik voorzien van 300 Watt aan zonnepanelen, dat houd dus in dat de camper (tenminste de huishoudaccu

Lees verder »

Douchecabine

Een douchecabine bouwen in de camper. Een droomwoning op vier wielen is naar mijn mening niet compleet, als er niet de mogelijkheid is om te

Lees verder »

Reizen met dieren

In samenwerking met PetSecur ONTVANG MAANDELIJKS 5% KORTING Wil je ook zorgeloos kunnen reizen met je gezelschapsdier, meld je dan nu aan ! Klik Hier

Lees verder »
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram