Mijn Blog

Zelfvoorzienend

Je camper voorzien van zonne-energie.

Mijn camper heb ik voorzien van 300 Watt aan zonnepanelen, dat houd dus in dat de camper (tenminste de huishoudaccu van de camper) kan opladen op de kracht van de zon. Zonne-energie is de energie die vrij komt van warmte en licht. 

Door zonne-energie ben je niet alleen een stuk vrijer in het kiezen van een overnachtingsplek, maar zonne-energie is veel beter voor het milieu.  

Waarom zou je kiezen voor zonne-energie?

Zonne-energie is stukken beter voor het milieu dan fossiele brandstoffen zoals olie, steenkool en gas. Bij fossiele brandstoffen hebben we daarbij het probleem dat de brandstoffen langzaam op beginnen te raken en dat gaat niet ten goede van de aarde. Bij het kopen van zonnepanelen infesteer je niet alleen in jezelf maar ook in onze planeet.

Naast het feit dat zonne-energie goed is voor het milieu, is het hebben van zonnepanelen erg van belang onder de reizigers die graag ”in the outdoor” verblijven. Als je de kracht van de zon kan gebruiken om de huishoudaccu op te laden dan, dan ben je niet meer gebonden aan de camping of een oplaad punt. 

Welke soorten zonnepanelen zijn der?

Zonnepanelen zijn er in diverse soorten en maten. De meest voorkomende zonnepanelen worden van kristallijn silicium gemaakt. Hierin is ook weer onderscheid te maken: monokristallijn en polykristallijn. Beide materialen hebben verschillende eigenschappen, door een verschil in het productieproces.. 

 

Monokristallijn zonnepanelen kun je doorgaans herkennen aan de zwarte kleur en doordat ze vaak uit kleine vierkantjes bestaan. Deze zonnepanelen hebben een relatief hoog rendement per vierkante meter.

De kosten voor Monokristallijn panelen zijn hoger doordat er is een speciaal productieproces nodig is om de zonnecellen voor monokristallijn zonnepanelen te produceren.

Polykristallijn zonnepanelen herken je meestal aan de blauwe kleur. Het rendement ligt lager dan bij de monokristallijn zonnepanelen zo’n 15 procent minder, maar de aanschafprijs is dan ook lager.

Dunne film zonnepanelen.

Behalve kristallijne panelen zijn er ook steeds meer zogenaamde dunne-film panelen verkrijgbaar. Deze bevatten doorgaans amorf silicum, welke in een zeer dunne laag als een soort laminaat worden geplaatst. Door deze dunne laag zijn sommige soorten ASi-panelen ook in buigzame vorm te vinden. Hiermee bespaar je niet alleen het milieu maar ook scheelt dat enorm aan gewicht. 

Flexibele zonnepanelen leveren evenveel op als kristallijne panelen en zijn ook een stuk goedkoper dan kristallijnen panelen. Mijn camper is voorzien dunne film zonnepanelen, drie zonnepanelen van 300 Watt , één zonnepaneel levert kan dus 100 Watt op leveren. De zonnepanelen koppel je eenvoudig aan elkaar door de het kliksysteem bekabeling. Hiermee koppel je eenvoudig de zonenpanelen aan elkaar, om de dakkabels door te voeren naar binnen in de camper gebruikte ik een dakdoorvoerdoos. Hiermee ben je zeker van een waterdichte doorvoer.

Monteren van zonnepanelen.

Het monteren van de zonnepanelen kan vrij eenvoudig, zonder dat je het dak van de camper hoeft te belaste met bevestigingsgaten. Wel spreek ik hier over dunne film zonnepanelen, deze zijn namelijk flexibel en super licht van gewicht ideaal dus voor het bouwen van een zelfvoorzienende camper.

  • Een zonnepaneel heeft goede ventilatie nodig om optimaal te kunnen werken. Dat houd dus in dat een zonnepanelen niet rechtstreeks op het dak bevestig kan worden. Zorg voor voldoende ventilatie!
 
  • Wanneer je de panelen installeert op uw camper of boot, kunt u deze het best afplakken met karton. Zo voorkom je dat de zonnecellen beschadigen, of dat er al elektriciteit wordt opgewekt terwijl je monteert.

Klik voor een vergrote afbeelding

De zonnepanelen heb ik gemonteerd door middel van een rails. Aller eerst heb ik de rails aan het dak gemonteerd. Om de rails goed te laten hechten gebruik je sykaflex. Een belangrijk punt is dat je eerst het dak zelf goed ontvet, dit zorgt namelijk voor een betere hechting.

 

 

 

Het zonnepaneel beschikt over 6 bevestigingspunten, het paneel zet ik vast d.m.v. een bout en een moer. De kop van de bout schuif ik in de rials en de met het een moertje sluit ik het zonenpaneel op tussen de bout en de moer. 

Let er op dat je tussen de bout en de moer een ringetje plaats dit zodat het tijdens het rijzen niet los kan trillen. 

De bekabeling van de zonnepanelen aansluiten.

De zonnepanelen koppel je eenvoudig aan elkaar door de het kliksysteem bekabeling. Om de stroomkabels door te voeren naar binnen in de camper, kan je het beste een dak doorvoerdoos gebruiken. Hiermee ben je zeker van een waterdichte aansluiting. 

Het aansluiten van de zonnepanelen op de accu.

De stroom die de zonnepanelen genereren moet worden gekoppeld aan de  huishoud accu van de camper. Een huishoud accu is eigenlijk een extra accu, die het huishouden van de camper voorziet van stroom. Want de originele accu van een bestelbus/ een Mercedes sprinter heeft namelijk niet voldoende laad capaciteit om alle verbruikers te voorzien van stroom.   

Tussen de zonnepanelen en de huishoud accu zit een Mppt tracker, dit apparaat zorgt ervoor dat de stroom die van de zonnepanelen af komt direct kan worden omzet in energie voor de accu. Voor mijn camper gebruik ik het CTEK laadsysteem, dit apparaat zorgt ervoor dat mijn zonnepanelen de huishoud accu en de originele accu oplaad,  dit apparaat laad ook de accu op tijdens het rijden. Het laadsysteem is geheel geautomatiseerd, het stroomverbruik en  de opbrengst van stroom wordt allemaal weergeven via een monitor. 

 

Meer informatie over de elektra in mijn camper.

Het aanleggen van een veilig stroomcircuit in de camper is alles behalve eenvoudig. Het is belangrijk dat je de juiste en voldoende kennis heb voordat je begint met het aanleggen en aanschaffen van de alle benodigde producten. 

Mijn eerst volgende camperbouwblog gaat over het aanleggen van stroom in de camper. Hierin lees je alles over het maken van een ”plan de elektra”, het trekken van kabels tot het aansluiten van de verlichting.

@Amber&Stars//TravelStoryNL

kijk de volledige bouw terug van mijn droomwoning op vier wielen.

Wil je zien hoe ik mijn camper heb voorzien van zonne-energie bekijk dan mijn Instagram pagina. Ik heb de gehele camperbouw stap voor stap gefilmd. 

Ben jij ook een camper aan het verbouwen of droom je er van om ooit ook een camper te verbouwen naar droom woning op wielen ? Schrijf je dan gratis in op mijn home pagina, ontvang alle tips en uitleg over het verbouwen van een camper naar droomwoning op vier wielen. 

Veel succes en plezier bij jouw bouwproject ! 

Met de camper op reis!

Eindelijk is het zover op reis met de camper. Na meer dan acht maanden zwoegen en zweten zijn mijn camper en ik vertrokken, naar het

Lees verder »

Een Gastank

Jezelf kunnen voorzien van een warme maaltijd. Na een flinke wandeling is een warme douche en een warme maaltijd het enigste waar ik aan kan

Lees verder »

Elektra

Een compleet plan voor de elektra. Elektriciteit het is iets waar we tegenwoordig niet meer zonder kunnen. Alles werkt op energie en die energie of

Lees verder »

Zelfvoorzienend

Je camper voorzien van zonne-energie. Mijn camper heb ik voorzien van 300 Watt aan zonnepanelen, dat houd dus in dat de camper (tenminste de huishoudaccu

Lees verder »

Douchecabine

Een douchecabine bouwen in de camper. Een droomwoning op vier wielen is naar mijn mening niet compleet, als er niet de mogelijkheid is om te

Lees verder »

Reizen met dieren

In samenwerking met PetSecur ONTVANG MAANDELIJKS 5% KORTING Wil je ook zorgeloos kunnen reizen met je gezelschapsdier, meld je dan nu aan ! Klik Hier

Lees verder »
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram