Mijn Blog

Elektra

Een compleet plan voor de elektra.

Elektriciteit het is iets waar we tegenwoordig niet meer zonder kunnen. Alles werkt op energie en die energie of stroom moet ergens vandaan komen. Toch is het aanleggen van een stroomvoorziening niet zo eenvoudig. 

Het aanleggen van stroom in de camper is alles behalve goedkoop maar als je een klein beetje investeert in elektra, heb je hier tijdens het reizen enorm plezier van. Mijn camper kan ik minimaal 2 dagen voorzien van stroom zonder een extern stroompunt. Hoe dat precies zit, zal ik je in deze blog en video over elektra uitleggen. Wil je liever direct een compleet plan voor de elektra inzien, klik dan op de onderstaande knop.

Wensen en eisen voor de elektra?

Het begint allemaal bij het uitwerken en opstellen van je wensen. Wil jij bijvoorbeeld met je camper alleen maar verblijven op een camping? Of zou je juist graag met je camper willen overnachting midden in de natuur? Wil je ook gebruik maken van 230 volt net, of is het 12 volt net voldoende? Deze vragen vormen de basis voor het maken van een plan voor de elektra.  

Om het plan van de elektra voor jouw camper te vereenvoudigen, zal ik mijn plan van de elektra met je delen. Het plan van de elektra is complex en een hoop informatie, om het te vereenvoudigen ga ik in deze blog stap voor stap alle benodigde producten simpelweg uitleggen, onderaan de blog vind je een camperbouwvideo hierin komen alle benodigde producten visueel aanbod. Het maken van een plan begint dus bij het opstellen van je wensen/ eisen. Dit waren belangrijke eisen voor mijn camper. 

1.De Camper moet 2 dagen op een plek kunnen blijven staan zonder aangesloten te worden aan een extern stroombron (aggregaat, netwerk).

Een extern stroompunt is een stroompunt waar je de accu van de camper kan opladen, bijvoorbeeld door zonne-energie of door je camper aan te sluiten op het walstroom. Walstroom ken je vast wel van het kamperen, de kabel die je camper voorziet van stroom heet walstroom. Dat stroom komt vanuit het elektriciteitsnet van de wal (de camping in dit geval)

 • ”Ja dat is een belangrijke eis voor mijn camper. Ik wil graag met mijn camper op een strand kunnen overnachten of kunnen overnachten midden in de natuur, dan is het wel belangrijk dat de koelkast en ventilatie blijft werken.”

2. In de camper moet gebruik gemaakt kunnen worden van apparatuur die op 12 Volt werkt als apparatuur die op 230 Volt werkt. De stroom (12 en 230 Volt ) dient op ieder gewenst moment beschikbaar te zijn.

 • ”Ja dat is ook een belangrijke eis voor mijn camper. Mijn telefoon, camera en laptop wil ik ten alle tijden kunnen opladen. Mijn camper ga ik ook voorzien van een tv, een tv werkt alleen op 230 volt. Dit geld ook voor mijn föhn, krultang, scheerapparaat. Vandaar dat het voor mij erg van belang is dat er zowel 12 volt als 230 volt wordt aangesloten in de camper.”

3. De gebruikte installatie dient eenvoudig te bedienen zijn, zonder uitgebreide kennis van de systemen. Waarbij veiligheid van gebruik voorop staat. De 230 volt aansluiting (contactdozen) in de camper moeten kunnen werken op stroomtoevoer van buiten (stroompaal) en op de stroomtoevoer vanuit de huishoud accu.

Een camper maakt over het algemeen gebruik van twee accu’s: een startaccu en een accu voor de voorziening van elektriciteit in jouw camper. Die laatste wordt ook wel de ‘huishoudaccu’ of ‘boordaccu’ genoemd.

 • ”Ja dat is ook een belangrijke eis voor mijn camper. Ik vond het belangrijk dat ik niet al te veel hoeft te doen om de stroom juist te laten werken. Geen lastige schakelaars aan en uit hoeven te doen als de camper voorzien wordt met walstroom of als ik me telefoon wil opladen. Gewoon een eenvoudig systeem dat voor iedereen toegankelijk is, of terwijl stekker er in en klaar !” 

4. Om zo flexibel mogelijk te zijn, is het wenselijk dat de accu's tijdens het verplaatsen zo snel mogelijk volledig opgeladen zijn.  Het snel/ volledig  kunnen opladen tijdens het rijden, zonder dat het nodig is om extra omwegen te maken of de motor stationair te laten draaien, is dan ook een belangrijk eigenschap waarover het systeem dient te beschikken.

 • ”Ja dat is zeker ook een belangrijke eis voor mijn camper. Ja ik vond het ook belangrijk dat de huishoud accu kan opladen door te gaan rijden met de auto. Dit is vooral ideaal in de winter als de zon minder uren schijnt op de dag. Hierdoor kan ik ook zonder gebruik te maken van de zonne-energie of walstroom mijn camper op laden. Maar dat laden moet wel snel gebeuren, ik wil niet uren moeten rijden om de accu te kunnen laden.”

Noteer alle 12 volt en 230 volt toepassingen.

Toepassingen of terwijl verbruikers. Om het stroomverbruik vast te kunnen stellen is het van belang dat je alle verbruikers gaat opschrijven. Een verbruiker is een apparaat wat stroom verbruikt zoals je koelkast, radio, opladen van je telefoon ect. Maak onderscheid tussen de 12 volt verbruikers en 230 volt verbruikers. 

 

Volt of voltage geeft de elektrische spanning aan bijvoorbeeld een lamp. Een voorbeeld van alle 12 volt gebruikers in mijn camper. 

 1. koelkast                                                       
 2. Led verlichting
 3. waterpomp
 4. boiler
 5. ventilator Electro kast
 6. woonunit fan
 7. wifi, 4 g router
 8. usb oplaadpunten
 9. afzuigkap boven kookplaat
 10. meetapparatuur voor batterij /watertank

Volt of voltage geeft de elektrische spanning aan bijvoorbeeld een lamp. De stroom die je van thuis kent is standaard 220/230 volt. Een voorbeeld van alle 230 volt gebruikers in mijn camper.

1. krultang
2. tv
3. radio
4. laptop opladen
5. camera opladen
6. magnetron
7. föhn

Bereken je vermogen per dag.

Om een inschatting te kunnen maken van de benodigde systemen is het van belang om een redelijk beeld te krijgen van het dagelijks stroomverbruik. Dit kan je doen door het stroomverbruik in kilowatt  te vermenigvuldigen met de tijd in uren dat het toestel/ apparaat aanstaat. 

Het verbruik x aantal uur = aantal kilo watt uur. kWh

Op basis van de daar ingevulde data kwam er een gemiddeld, geschat stroomverbruik van 80 Ah per dag voor mijn camper. 

Een apparaat verbruikt een gemiddeld hoeveelheid amper x de tijd dat je het apparaat aan laat staan = het aantal ampère uur 

Een juiste accu.

Om twee dagen stil te kunnen zonder nieuwe stroomtoevoer is een capaciteit van 160 AH nodig. Uitgaande van een ontlading van 70 % van de huishoud accu’s dient de camper te beschikken over huishoud accu van ten minste 240 Ah.

Totaal aan kWh x aantal dagen dat je de camper wilt voorzien van stroom= de minimale hoeveelheid Ah dat jou accu nodig heeft. 

Beaut® AGM accu 260ah Kampeerdump.nl - Online Kampeerwinkel met A-merken tegen bodemprijzen!

ik heb gekozen voor een AGM accu van Beaut. AGM staat voor Absorbed Glass Matt. Bij een AGM accu is het accuzuur opgenomen in geweven glasvezelmatten die zich tussen de loodplaten van de accu bevind. Dit is in tegenstelling tot ander soorten loodaccu’s. AGM accu’s hebben een lange levensduur, geringe zelfontlading tot 70% en zijn onderhoudsvrij.

Een accu lader.

Als jouw camper aansluit op de walstroom moet de accu vervolgens gaan opladen. Dit apparaat heet een acculader. Het zorgt ervoor dat de stroom die vrijkomt van de walstroom opgevangen wordt en wordt omgezet in laad energie voor de huishoud accu.

Ctek, het ultieme laadvermogen voor je camper.

Het Ctek laadsysteem is eigenlijk alles wat je nodig heb als je met je camper wilt verblijven in ”the middel of no where” . Het systeem bestaat uit 2 apparaten waarvan één gecombineerd met een monitor. Een Acculader & Een laadsysteem voor de zonnepanelen met een monitor. Het Ctek laadsysteem zorgt ervoor dat de accu kan opladen tijdens het rijden, het is special er opgericht om in een relatief korte tijd alles vol te kunnen laden. Daarbij laad het systeem van Cteck indien nodig de start accu van de camper.  

Het Ctek laadsysteem zet ook de stroom die vrijkomt van de zonnepanelen om in laad energie, het beschikt over een mppt-tracker. Een mppt-tracker is een functie van het apparaat waarbij er voortdurend wordt gezocht naar de ultieme combinatie stroom en spanning waardoor er altijd het hoogste rendement wordt gehaald.

CTEK 140A Off Road laadsysteem

Het laadsysteem beschikt over een monitor die alle informatie omtrent het stroomverbruik en ook de stroomopbrengst weergeeft.

Ctek adviseert  35 mm2  accukabel te gebruiken. Afhankelijk van de exacte lengte zal deze kabeldikte nog bepaald worden, waarbij 35 mm2 het minimum zal zijn. 

De juiste aansluiting voor zonnepanelen.

De kracht van de zon gebruiken om de accu van jouw camper op te laden. Maak je camper niet alleen duurzamer, je wordt ook een stuk mobieler! Een camper zelfvoorzienend maken klink als een hele opgaven, maar het monteren van je zonnepanelen is vrij eenvoudig en kan licht gewicht en zonder het dak van je camper hoeft te belasten met bevestigingsgaten. Lees hier meer over in mijn camperbouwblog over het monteren van zonnepanelen.  

Op het dak van mijn camper heb ik niet de gehele ruimte vrij voor zonnepanelen. Er is een beperkte ruimte vrij  i.v.m. de dak dragers en het dakterras. De ruimtes voorin heb ik benut met een licht gewicht zonnepaneel van 300 watt in totaal (100 watt per paneel). Meer informatie over het monteren van zonnepanelen lees je in mijn camperbouwblog over een zelfvoorzienende camper.

De lengte van de kabel van de panelen naar de accu bedraagt  6 meter (3 meter heen en 3 terug), voor de dikte is gekozen voor 10 mm2 met als zekering  40 A.

Een omvormer

De stroom uit de accu en van de walstroom is 12volt om ook gebruik te kunnen maken van het 230 volt net is het van belang dat je een omvormer monteert in de camper. Ik heb gekozen voor een 120A zekering, en 10mm2 kabeldikte.

bol.com | Xenteq Purepower Omvormer PPI 600-212C Watt Zuivere Sinus

De omvormer van 600 watt vormt als het ware de stroom automatisch om naar de gewenste wattage. Een omvormen verbruikt aanzienlijk veel stroom zelf wanneer je geen verbruiker heb aangesloten op de omvormer verbruikt de omvormer stroom, om zo veel mogelijk energie te besparen heb ik een afstand bediening om de omvormen te activeren. Met een afstandsbediening  kan je dus veel bewuster/ langer doen stroom.

 

 

Een isolatie bewaker & PTS omschakel automaat.

Als je van plan bent om met apparatuur zoals gereedschap, een tondeuse buiten de camper te werken terwijl je het stroom verbruikt uit de omvormer. Dan loop je een groot risico op een schok.

 

Er kan namelijk een geaard circuit ontstaan tussen jouw/het eindapparatuur en de omvormer. Een isolatie bewaker voorkomt dat er 230 volt spanning op de buitenkant van het gereedschap komt te staan. De isolatie bewaker is een praktisch alternatief. De isolatie bewaker werkt in combinatie met de PTS omschakel automaat. Dit is éénmalig, het systeem werkt geheel onzichtbaar en controleert alles automatisch. 

 

Tempratuur sensoren.

Het reguleren van de tempratuur is belangrijk bij apparatuur wat stroom verbruikt, zeker in een camper wil je niet dat het apparatuur te warm wordt. Om dit te voorkomen heb ik rondom de elektrische apparaten een temperatuur sensor met een verwarm en koel elementTemperatuur Controller STC-1000, Inclusief Sensor - PCF Electronics geplaats die de tempratuur meet van de accu en de ruimte waarin de accu zich bevind. De tempratuur sensor zorgt ervoor dat de tempratuur niet te warm wordt, als er een te warme tempratuur wordt bereikt  wordt een ventilator ingeschakeld die de ruimte kan voorzien van luchtstromingen. 

 

Welke kabels zijn er nodig ?

De dikte van aders in kabels is van cruciaal belang. Als je te veel stroom door een te dunne kabel stuurt, krijg je oververhitting, met alle gevolgen van dien.

De stroomsterkte uitgedrukt in ampère bepaalt de minimale dikte van de kabel. De stroomsterke wordt bepaald door het opgenomen vermogen van je apparaten. Stroom die door een kabel loopt, ondervindt weerstand. Hoe langer en dunner de kabel, hoe meer weerstand de stroom ondervindt, De afstand die de kabel moet afleggen, is dus bepalend voor de dikte van de kabel. Let er op dat je zowel heen als terug mee rekent.

De kabeldikte is de oppervlakte, (niet de diameter) van de kern van de kabel, zonder isolatie. Om de oppervlakte te berekenen is de formule: diameter² x pi (3,14) / 4.  Ook kan je de onderstaande formule gebruiken. Stroom (Amp.) x afstand x 0,2 = kabel mm2 (quadraat-millimeter). In het volledige plan van de elektra vind je specifieke informatie over de soort bekabeling dat ik gebruikt heb in de camper. 

 

Een zekering.

Een zekering vormt in een elektrische installatie de bescherming tegen te hoge stromen. Bij een te hoge stroom of een kortsluiting kan de bedrading (of de apparatuur zelf) namelijk onherstelbaar beschadigd raken. In dergelijke gevallen onderbreekt een zekering de stroomkring waardoor het ‘gevaar’ wordt voorkomen.

Elke kabel moet dus worden gezekerd en dat kan in een zekeringskast of met een automatische zekering. Dit is geheel afhankelijk van het soort kabel en de hoeveelheidstroom die door de kabel heen zal gaan stromen. 

 

Let op het aansluiten van stroom is niet zonder risico, laat altijd jouw plannen controleren door iemand met voldoende kennis en ervaring. Door op de bovenstaande link te klikken download je gratis een compleet plan voor het aanleggen van een veilig stroomcircuit in de camper.

Bekijk hieronder mijn camperbouw video.

In deze camperbouwvideo gaan mijn vader en ik in gesprek over de benodigde producten voor het aanleggen van een veilig 12 volt en 230 volt circuit in mijn camper

 

De producten zijn allemaal terug te vinden in de bovenstaande blog, klik op de dik gedrukte woorden en kom eenvoudig en direct uit bij het juiste product. Kijk de gehele camperbouw terug op mijn Instagram kanaal. Veel succes en plezier bij het bouwen van je droom woning op wielen.

 

Een Gastank

Jezelf kunnen voorzien van een warme maaltijd. Na een flinke wandeling is een warme douche en een warme maaltijd het enigste waar ik aan kan

Lees verder »

Elektra

Een compleet plan voor de elektra. Elektriciteit het is iets waar we tegenwoordig niet meer zonder kunnen. Alles werkt op energie en die energie of

Lees verder »

Zelfvoorzienend

Je camper voorzien van zonne-energie. Mijn camper heb ik voorzien van 300 Watt aan zonnepanelen, dat houd dus in dat de camper (tenminste de huishoudaccu

Lees verder »

Douchecabine

Een douchecabine bouwen in de camper. Een droomwoning op vier wielen is naar mijn mening niet compleet, als er niet de mogelijkheid is om te

Lees verder »

Reizen met dieren

In samenwerking met PetSecur ONTVANG MAANDELIJKS 5% KORTING Wil je ook zorgeloos kunnen reizen met je gezelschapsdier, meld je dan nu aan ! Klik Hier

Lees verder »
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram