Mijn Blog

Een Gastank

Jezelf kunnen voorzien van een warme maaltijd.

Na een flinke wandeling is een warme douche en een warme maaltijd het enigste waar ik aan kan denken. Maar voor het koken van een maaltijd of het verwarmen van de camper heb je gas nodig. Welke gas soort je precies nodig heb en hoe je dat volgens de norm monteert in de camper zal ik je in deze blog uitleggen over het kiezen van een juiste gastank. 

Verschillende soorten gas.

In de meeste campers zit het gas in een gasfles of gastank. Je vind ze in verschillende maten en worden meestal verkocht op gewicht. Maar er zit wel degelijk een verschil in het soort gas wat je kunt kiezen. 

LPG

Gasdamptank LPG 27 liter - met buitenvulset

Liquefied Petroleum Gas is een verzamelnaam voor een  mengsel van 2 vormen van gas genaamd butaan en propaangas. Het gas wordt vooral gebruikt voor het aandrijven van voertuigen maar vanwege de goede verkrijgbaarheid in veel landen, komt LPG steeds meer voor als brandstof voor in de camper. 

LPG is geschikt voor winter kampeerders, wel is het van belang dat je gebruik gaat maken van een gasfilter als je kiest voor een LPG tank. De gastank is in Europa goed verkrijgbaar om zeker te zijn dat je in het buitenland kan tanken neem een vuladapter mee. 

Propaangas

Combideal Propaan Gasfles 5kg met regelaarsetIn mijn camper gebruik ik propaangas, propaangas is het meest gebruiken soort gas voor in de camper. Het is geschikt voor vrijwel alle omstandigheden, propaangas blijft tot -42 te verdampen. Bij koude tempraturen zal alleen het propaan nog verdampen en butaan niet meer. 

Deze gasflessen zijn binnen de Benelux goed verkrijgbaar, daar buiten moet je lokaal je propaangas kopen. Neem dus altijd een vulnippel set mee om jouw gasstank te kunnen vullen. 

Butaan gas

Het verschil tussen butaan- en propaangas is het kookpunt. Butaan verdampt al niet meer bij -0,5º Celsius. Hierdoor is butaan in de praktijk niet meer bruikbaar bij temperaturen beneden de nul graden Celsius.

Butaangas is bekend van het merk Campingaz. Dit is dan ook meteen het grote voordeel van butaangas. Het is namelijk in Zuid-Europa en andere warme landen daar om heen goed verkrijgbaar. Bij vrijwel alle supermarkten, campings en tankstations is Campingaz te koop. 

Het monteren van een gastank in de camper.

Het is belangrijk dat je de gastank plaatst in een af gesloten ruimte, waarbij de tank niet kan gaan wankelen en/of kan verschuiven. Dit kan vrij eenvoudig d.m.v.  een gasfles houder. De ruimte om de tank heen moet luchtdicht zijn, dit zodat er geen eventuele gasdampen de camper in kunnen trekken.

Onder ventilatie is noodzakelijk.

Propaan is ruim anderhalf keer zo zwaar als lucht, dat wilt dus zeggen dat al het gas dat eventueel vrij kan komen naar de bodem zakt.

Om het overtollige gas af te kunnen voeren moet je in de ruimte waar de gasfles komt te staan voorzien van een ventilatie naar de buiten. In mijn camper heb ik in de ruimte waar de gastank bevind een ontluchtings plek/ lucht toevoer plek gecreëerd.

Gas voor de verwarming en warm water en koken.

Niet alleen gebruik in mijn 11 kg propaangas tank voor het koken in de camper, ook gebruik ik de gastank om de camper en het water van de camper te verwarmen. Wanneer de tank leeg is kan ik de gastank eenvoudig van binnen uit de camper vullen of omruilen. 

Truma Combi 4

Truma Combi 4 CP Plus boiler/kachel

Een Truma Combi 4 is de verwarming en boiler van de camper, deze intelligente verwarming is eenvoudig te bedienen met een bedieningsscherm. De verwarming kan maar liefst op 4 verschillende plekken verwarmen in de camper. De 10 liter boiler kan snel verwarmen door een snel warm functie waardoor deze boiler ideaal is voor het verwarmen van het water tijdens het douchen. 

Je camper voorzien van een douche cabine kan gemakkelijk en hoeft niet meer dan 10 kilo te wegen. Als jij jouw camper ook wilt voorzien van een douche ruimte lees dan mijn camperbouw blog over het bouwen van een licht gewicht douche cabine. 

 

Gold Flame gaskookplaat.

Goldflame Domino gaskookplaat 2-pits messing-brander glaskeramiek Wit | 2 branders

Mijn keuken heb ik voorzien van een Gold Flame gaskookplaat van Klarstein. De gaskookplaat werkt op LPG en Propaangas, voor de ontsteking gebruikt de gaskookplaat 230v. 

Op gas koken is niet alleen efficiënter en milieuvriendelijker, het is ook veel beter te controleren en daardoor praktischer dan koken met stroom. 

Wil je zien hoe ik de gastank in mijn camper heb geïnstalleerd bekijk dan mijn Instagram pagina. Ik heb de gehele camperbouw stap voor stap gefilmd. 

Ben jij ook een camper aan het verbouwen of droom je er van om ooit ook een camper te verbouwen naar droom woning op wielen ? Schrijf je dan gratis in op mijn home pagina, ontvang alle tips en uitleg over het verbouwen van een camper naar droomwoning op vier wielen. 

Veel succes en plezier bij jouw bouwproject ! 

@Amber&Stars//TravelStoryNL

kijk de volledige camperbouw terug op mijn Instagram pagina.

Een Gastank

Jezelf kunnen voorzien van een warme maaltijd. Na een flinke wandeling is een warme douche en een warme maaltijd het enigste waar ik aan kan

Lees verder »

Elektra

Een compleet plan voor de elektra. Elektriciteit het is iets waar we tegenwoordig niet meer zonder kunnen. Alles werkt op energie en die energie of

Lees verder »

Zelfvoorzienend

Je camper voorzien van zonne-energie. Mijn camper heb ik voorzien van 300 Watt aan zonnepanelen, dat houd dus in dat de camper (tenminste de huishoudaccu

Lees verder »

Douchecabine

Een douchecabine bouwen in de camper. Een droomwoning op vier wielen is naar mijn mening niet compleet, als er niet de mogelijkheid is om te

Lees verder »

Reizen met dieren

In samenwerking met PetSecur ONTVANG MAANDELIJKS 5% KORTING Wil je ook zorgeloos kunnen reizen met je gezelschapsdier, meld je dan nu aan ! Klik Hier

Lees verder »
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram